Έκκληση για αλληλεγγύη από τους εργαζόμενους στα «Ελληνικά Γράμματα»

Της Ελπίδας Πασαμιχάλη [@]→{elpimari@otenet.gr}

Έκκληση για αλληλεγγύη από τους ανθρώπους της Τέχνης και του Πολιτισμού αλλά και από το εργατικό κίνημα απευθύνουν οι 100 εργαζόμενοι στα «Ελληνικά Γράμματα», που μετά το κλείσιμο του εκδοτικού οίκου προστίθενται πλέον στους καταλόγους των ανέργων. Όπως σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι: «Με το λουκέτο αυτό ακυρώνεται μια ιστορία 53 χρόνων στον εκδοτικό χώρο που πρόσφερε στον πολιτισμό, φέρνοντας σε επαφή τους Έλληνες με πολύ σημαντικούς συγγραφείς και ιδέες και πετιούνται στο δρόμο 100 περίπου εργαζόμενοι δημιουργώντας παράλληλα τεράστια προβλήματα σε κάθε είδους συνεργάτες των εκδόσεων, συγγραφείς, μεταφραστές, επιμελητές, τυπογράφους κλπ.» ‘Όπως τονίζουν «Ανοίγει έτσι ο δρόμος για αντίστοιχες αντεργατικές μεθοδεύσεις σε όλο τον κλάδο του βιβλίου και του πολιτισμού γενικότερα.

Οι εργαζόμενοι διευκρινίζουν ότι «Με ομόφωνη απόφαση της συνέλευσής μας οι εργαζόμενοι των Ελληνικών Γραμμάτων αρνούμαστε να συνεναίσουμε στο κλείσιμο της εταιρίας και στην προοπτική της ανεργίας που μας οδηγεί ο ΔΟΛ».

Οι εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα» ιδρύθηκαν το 1957 από τον Δημήτρη Παπαχριστοφίλου και η εκδοτική τους δραστηριότητα απευθυνόταν στον ακαδημαϊκό και επιστημονικό κόσμο της χώρας.

Σε ανάλογη κατεύθυνση κινήθηκε και ο γιος του, Παύλος Παπαχριστοφίλου, που επέκτεινε ωστόσο τις δραστηριότητες και στον λογοτεχνικό χώρο, συνεργαζόμενος με πολλούς σημαντικούς Έλληνες και ξένους συγγραφείς.

Ανάμεσά τους ο Ευγένιος Τριβιζάς, ο Γιάννης Ξανθούλης, ο Σωτήρης Δημητρίου αλλά και ο Ουμπέρτο Έκο, ο Μπόρχες, ο Κάρεϊ, ο Ουίλαμ Τρέβορ κ.ά.

Το 2001 ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη απέκτησε το 51% του εκδοτικού οίκου και το 2007 το 100%. Ωστόσο από 2006, τα «Ελληνικά Γράμματα» εμφανίζονται ως ζημιογόνα επιχείρηση, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέχει το Παρατηρητήριο του Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ , με ζημιά που ανέρχεται σε 664 χιλιάδες ευρώ του 2006, 4.291 χιλιάδες ευρώ το 2007 και 2.313 χιλιάδες ευρώ το 2008. Παρόλα αυτά συγκαταλέγονταν στους δέκα πρώτους σε παραγωγή εκδοτικούς οίκους στην Ελλάδα.

Το κλείσιμο των «Ελληνικών Γραμμάτων» είναι το πρώτο «κανόνι» στον εκδοτικό χώρο και μάλιστα σε έναν από τους μεγαλύτερους και ισχυρότερους εκδοτικούς οίκους.

Μια εξέλιξη που επιβεβαιώνει με οδυνηρό τρόπο, τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στο χώρο του βιβλίου.

Αναρτήθηκε στο: https://cpjournalist.wordpress.com

This entry was posted in Τοποθετήσεις σε blogs. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s