Δεν θα περάσουν οι 100 απολύσεις στα Ελληνικά Γράμματα

Δημοσιεύτηκε στο Πριν, 7.9.2010

Την Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη αιφνιδιαστικά ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη ανακοίνωσε την απόφασή του να κλείσει, μέσα σε δέκα μέρες, τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, έναν από τους μεγαλύτερους και ιστορικότερους εκδοτικούς οίκους. Με την απόφαση αυτή ο ΔΟΛ πετάει στο δρόμο τους περίπου 100 εργαζόμενους της εταιρείας, ενώ οδηγεί σε αδιέξοδο και δεκάδες συνεργάτες (συγγραφείς, μεταφραστές, εμπορικούς συνεργάτες κ.λπ.)

Ο εκδοτικός οίκος ιδρύθηκε το 1957 από τον κ. Παπαχριστοφίλου και διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο χώρο του βιβλίου. Από το 2001 συμμετέχει στην εταιρεία ο ΔΟΛ με συνεχώς αυξανόμενο ποσοστό. Το 2007 ο όμιλος Λαμπράκη εξαγόρασε το 100% των μετοχών.

Ο όμιλος, στην κυνική ανακοίνωσή του, επικαλείται τα αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας, αρνείται οποιαδήποτε συζήτηση για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, αποφεύγει οποιαδήποτε γραπτή δέσμευση για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του απέναντι στους εργαζόμενους και αφήνει να διαρρέουν προφορικές υποσχέσεις για αποζημιώσεις αλλά και για κάποιους που μπορεί να βολευτούν με την προϋπόθεση να είναι… καλά παιδιά. Ταυτόχρονα αρνείται τη νομιμότητα του σωματείου, λόγω του ταξικού προσανατολισμού του και της αγωνιστικής του στάσης επικαλούμενη το… άρθρο 4! Προκλητικά δε ορίζει η ίδια (!) τη… συνέλευση και εκλογές για επιτοπή που θα «διαβουλευτεί», επιδιώκοντας να νομιμοποιήσει τις ομαδικές απολύσεις.

Η αντίδραση των εργαζομένων υπήρξε άμεση. Στη συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή, με καθολική συμμετοχή των εργαζομένων, αποφασίστηκε ομόφωνα: Να αρνηθούν οι εργαζόμενοι τις απολύσεις διεκδικώντας τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Να αρνηθούν οποιαδήποτε εργοδοτική παρέμβαση στη συνδικαλιστική τους έκφραση. Καθημερινές συνελεύσεις που θα εξουσιοδοτούν αιρετούς αντιπροσώπους να μεταφέρουν τις αποφάσεις τους. Τέλος, να ξεκινήσουν πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις που θα κλιμακώνονται καθημερινά.

Είναι προφανές ότι η κίνηση αυτή του ΔΟΛ δεν είναι απλά μια πράξη εργοδοτικής αυθαιρεσίας αλλά στέλνει ευρύτερα μηνύματα. Είναι μια μάχη που αφορά στο σύνολο του εργατικού κινήματος και η νικηφόρα έκβασή της μπορεί να αποτελέσει αληθινό φάρο. Ο αγώνας ξεκίνησε και χρήζει της μεγαλύτερης δυνατής αλληλεγγύης.

This entry was posted in Σχετικά άρθρα ΜΜΕ. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s