Δεν Οπισθοχωρούμε Λαμπράκη

Δημοσιεύτηκε στην Εποχή, 12.9.2010

Στις 3 Σεπτεμβρίου ο ΔΟΛ ανακοίνωσε ότι ύστερα από 53 χρόνια λειτουργίας, διακόπτεται οριστικά η επιχειρηματική δραστηριότητα του εκδοτικού οίκου «Ελληνικά Γράμματα». Ο Όμιλος επικαλέστηκε αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα του οίκου: με βάση το Παρατηρητήριο του Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ το 2006 οι ζημιές ανέρχονται στις 664.000 ευρώ, το 2007 στα 4.291 εκατ. ευρώ, το 2008 στα 2.313 εκατ. ευρώ και το 2009 στο 1.672 εκατ. ευρώ. Στην ξαφνική αυτή εξέλιξη, οι περίπου 100 απολυμένοι εργαζόμενοι δεν έμειναν αμέτοχοι. Έτσι στις 8 Σεπτεμβρίου συγκαλέστηκε Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου.

Αναγκαία η δημιουργία επιτροπής αλληλεγγύης

Την περασμένη Πέμπτη εργατικά σωματεία, συλλογικότητες και εργαζόμενοι πραγματοποίησαν σύσκεψη για την συγκρότηση Επιτροπής Αλληλεγγύης στον αγώνα των εργαζομένων στα «Ελληνικά Γράμματα», προκειμένου να παρθούν πρωτοβουλίες για κινητοποιήσεις και για δράσεις αλληλεγγύης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ομάδες, σύλλογοι, συνδικαλιστικές οργανώσεις. Εκπρόσωπος της Ταξικής Πορείας υποστήριξε πως «η δημιουργία μιας επιτροπής αλληλεγγύης και η συνεργασία μεταξύ των σωματείων θα διεύρυνε και θα συντόνιζε επαρκώς τις ενέργειες που θα ακολουθήσουν». Αφού αρχικά αναφέρθηκαν παλαιότερες και καινούργιες ατομικές πρωτοβουλίες δράσης από μερίδα συλλόγων και οργανώσεων, αποφάσισαν να επικεντρωθούν στη συλλογική αντιμετώπιση του ζητήματος. Όπως ενημέρωσε εκπρόσωπος της ΕΣΠΗΤ, ο ΔΟΛ ετοιμάζεται να κάνει νέες απολύσεις για αυτό «εξίσου σημαντική είναι η έκφραση πολύμορφης αλληλεγγύης από όλους τους χώρους, πολιτικούς και εργασιακούς».

Οι εργαζόμενοι σύσσωμοι δήλωσαν την αντίθεσή τους στις απολύσεις αφού «Αν πλήττεται ένας, πλήττονται όλοι» υπογραμμίζοντας ότι τον πρώτο λόγο θα τον έχουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Γράμματα και μετά ο κλάδος. Επιπροσθέτως ειπώθηκε πως ως σωματείο βαδίζουν πάντα με βάση τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης, προσδίδοντας έτσι σε αυτήν βαρύτητα. Άλλος απολυμένος των Ελληνικών Γραμμάτων δήλωσε πως «μεγάλη αξία έχουν οι πρωτοβουλίες των εργαζομένων, νέες, ακτιβιστικές, συνδικαλιστικές». Κάποιες από αυτές τις πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν την ενημέρωση προς τους συγγραφείς, πανεπιστημιακούς και άλλα σωματεία, όπως και τη θεσμική πίεση προς δήμους και περιφέρειες, ενώ ήδη έχει συγκεντρωθεί ένα ποσό της τάξεως των 600 ευρώ για την χρηματοδότηση διαφόρων πρωτοβουλιών του σωματείου.
Ένας από τους ομιλητές επισήμανε το γεγονός ότι υπήρξε παραπληροφόρηση από μερίδα των έντυπων μέσων, αφού δημοσιεύθηκε ότι ο εκδοτικός οίκος κήρυξε πτώχευση, κάτι που αποτελεί ανακρίβεια. Σύμφωνα με το επίσημο διαδικτυακό τόπο του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (Βιβλιονέτ), τα «Ελληνικά Γράμματα» ανήκουν μέσα στους 10 πρώτους σε παραγωγή εκδοτικούς οίκους. Πέρα από την παραπληροφόρηση, παρατηρήθηκε ολική αποσιώπηση του γεγονότος από πληθώρα εφημερίδων μεγάλης κυκλοφορίας, με αναμενόμενο πρωταγωνιστή τις εφημερίδες του ίδιου του ομίλου.

Κινητοποιήσεων συνέχεια

Οι πρώην εργαζόμενοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε ενέργειες κατά του ΔΟΛ και όπως αντλούμε από την προκήρυξη τους, προτρέπουν καταναλωτές να μποϋκοτάρουν κάθε «προϊόν» του Λαμπράκη. Για αυτό καλούν σε νέα γενική συνέλευση αύριο Δεύτέρα και σε μοίρασμα προκηρύξεων την Τρίτη στη 1μμ. Επιπλέον προγραμματίστηκε την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου πορεία έξω από το ΔΟΛ στις 3.30μμ.

Με αυτές τις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι δείχνουν πως θα δώσουν μεγάλη συνέχεια στο ζήτημα και αποδεικνύουν πως δεν αποθαρρύνονται από το γεγονός ότι ο ΔΟΛ υπήρξε και παραμένει κράτος εν κράτει, χωρίς να έχει χάσει το προνόμιο να κινεί τα κυβερνητικά νήματα και να καθιστά το μέλλον 100 εργαζομένων και των οικογενειών τους αβέβαιο. Συγκινητική ήταν η τοποθέτηση ενός απολυμένου από τα Ελληνικά Γράμματα: «Είμαι χαρούμενος που οι συνάδελφοι μου με αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια αντιμετωπίζουν το σοκ και κρατιούνται στα ίσα τους. Είμαι ευτυχισμένος που στέκονται όρθιοι, δεν σκύβουν το κεφάλι αλλά είμαι στεναχωρημένος που χάνω την δουλειά μου…Πρέπει να είμαστε αγανακτισμένοι με την κυβέρνηση».

Ελιάνα Περηφάνου,
Μαρία Σιδηροπούλου,
Μαίρη Φωτεινού

Δημοσιεύτηκε στην Εποχή, 12.9.2010

This entry was posted in Σχετικά άρθρα ΜΜΕ. Bookmark the permalink.

1 Response to Δεν Οπισθοχωρούμε Λαμπράκη

  1. Ο/Η ΣΟΦΙΑ Ν. ΣΦΥΡΟΕΡΑ λέει:

    Συμπαράσταση στον αγώνα των εργαζομένων στα «Ελληνικά Γράμματα» σημαίνει συμμετοχή στον αγώνα για τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία του λόγου, για το δικαίωμα στην εργασία, για την αξιοπρέπεια, για τη ζωή. Για τη ζωή μας που δεν λογαριάζουν εκείνοι που στο όνομα του κέρδους με τα υπόγεια παιχνίδια τους καταδικάζουν σε θάνατο τους πνευματικούς δημιουργούς. Δολοφόνοι του λόγου και της έκφρασης. Η ετυμηγορία είναι μία: Ένοχοι. Ένοχοι εσχάτης προδοσίας.
    ΣΟΦΙΑ Ν. ΣΦΥΡΟΕΡΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s