Ο συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος τοποθετείται για τις εξελίξεις

Έχουμε χορτάσει από παχιά λόγια. Οι μεγαλοεκδότες, οι μεγαλοπολιτικοί και, γενικώς, οι μεγαλοσχήμονες αυτού του τόπου έχουν τον Πολιτισμό σαν την πιο πρόσφορη και ανέξοδη καραμέλα. Δεν κουράζονται να επαναλαμβάνουν ότι ο Πολιτισμός είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας μας. Στην πράξη -όπως απέδειξε πρόσφατα το λουκέτο σε έναν εκδοτικό οίκο με παράδοση πάνω από μισό αιώνα, τα «Ελληνικά Γράμματα»- ο Πολιτισμός είναι ο πρώτος που θα θυσιάσουν, όταν βλέπουν ή και απλώς διαισθάνονται να μειώνονται τα κέρδη τους γνωρίζοντας ή τουλάχιστον προσδοκώντας ότι σε μια κοινωνία που ο ΕΝΑΣ στους ΔΥΟ δεν διαβάζει ΠΟΤΕ και ΤΙΠΟΤΕ, η αντίδραση θα είναι ασήμαντη ή και μηδενική.

Σε αυτό το ζοφερό περιβάλλον -που προοιωνίζεται πιο ζοφερό στο άμεσο μέλλον- δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να διαψεύσουμε τις προσδοκίες τους. Οχι μόνο γιατί, εμείς οι συγγραφείς, όπως και οι υπόλοιποι επαγγελματίες στο χώρο του βιβλίου, κινδυνεύουμε άμεσα από τις εξελίξεις, αλλά κι επειδή εμείς ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ αυτό που οι μεγαλοσχήμονες απλώς ΥΠΟΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ότι πιστεύουν. Και αν ζούμε ακόμη με την αυταπάτη ότι η κρίση δεν θα χτυπήσει και τη δική μας πόρτα, ας θυμηθούμε μονάχα το μοτίβο στο κλασσικό πια μυθιστόρημα του Ερνεστ Χέμινγουέι:

«Μην ρωτάς για ποιόν χτυπάει η καμπάνα. Η καμπάνα χτυπάει για σένα»

.

Πέτρος Τατσόπουλος

This entry was posted in Τοποθετήσεις συγγραφέων, Τοποθετήσεις σε blogs. Bookmark the permalink.

2 Responses to Ο συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος τοποθετείται για τις εξελίξεις

  1. Ο/Η iconology2009 λέει:

    Ανήκει ΚΙ ΑΥΤΟΣ στην εκλεκτή ομάδα προβεβλημένων συγγραφέων(μού είναι πολύ δύσκολο να τους αποκαλέσω έστω και αξιόλογους…) που βοήθησαν στο θρέψιμο και θέριεμα του νεοφιλελεύθερου παπανδρεϊκού κτήνους. Οτι έρχεται εκ των υστέρων και συντάσσεται στον αγώνα των εργαζομένων στα Ελληνικά Γράμματα είναι κάτι-αν συνυπολογιστεί και η σχέση του με τον ΔΟΛ-και πρέπει να εκληφθεί σαν ενεργή και όχι φιλολογικού χαρακτήρα συμπαράσταση. Δεν θάταν όμως καλύτερα οι συγγραφείς με το οξυμένο αισθητήριο που κατά τεκμήριο έχουν να είχαν διαισθανθεί την πορεία των πραγμάτων και, αν όχι να την σταματήσουν-δεν είναι στο χέρι τους, το ξέρω, να μην την ευνοήσουν όμως. Αν δεν υπήρχαν οι νέες εργατοκτόνες ρυθμίσεις του ΔΝΤ θα ήταν δυνατόν να γίνουν ποτέ τόσες μαζικές απολύσεις;.
    Τέλος πάντων, σαν αναγνώστης κι εγώ αρκετών εκδόσεων του οίκου δεν έχω παρά να εκφράσω αλληλεγγύη. Δυστυχώς όμως θα περιοριστώ κι εγώ στα λόγια αφού κι εγώ τυχαίνει να είμαι άνεργος. Σας στέλνω μόνο την αλληλέγγυα οργή μου, καταχωνιάστε τη κάπου στα λίγα πολύτιμα υπάρχοντα σας και όταν την χρειαστείτε, να την έχετε εύκαιρη γιά χρήση, γιατί να το ξέρετε πως δεν είμαστε παρά μόνο στην αρχή.

  2. Παράθεμα: dokimi « Lesvos News.net

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s