Αποφασισμένοι να αποτρέψουν τις απολύσεις οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Γράμματα

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν, 12.9.2010

Η εργοδοσία δεν δίνει δεκάρα για τους εργαζομένους, για αυτούς είμαστε όλοι αναλώσιμοι και άμεσα απολύσιμοι… Αυτό αποδεικνύεται με περίτρανο τρόπο στην περίπτωση των Ελληνικών Γραμμάτων. Στις 2 Σεπτέμβρη ο ΔΟΛ, στον οποίο ανήκει από το 2007 ο εκδοτικός οίκος Ελληνικά Γράμματα, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά και με περισσό κυνισμό ότι μέχρι τις 15 Σεπτέμβρη πρόκειται να βάλει λουκέτο σε ένα από τους σημαντικότερους και μακροβιότερους εκδοτικούς οίκους της χώρας. Με την κίνηση αυτή ακυρώνεται μια ιστορία 53 χρόνων στον εκδοτικό χώρο που πρόσφερε στον πολιτισμό, φέρνοντας σε επαφή τους Έλληνες με πολύ σημαντικούς συγγραφείς και ιδέες. Κι ας μη ξεχνάμε ότι όλα αυτά υλοποιούνται από ένα όμιλο που διαρκώς αυτοδιαφημίζονταν ως ο προστάτης… του πολιτισμού.

Το χειρότερο δε είναι ότι η απόφαση του ΔΟΛ ανατρέπει τις ζωές εκατοντάδων ανθρώπων. Πρώτα απ’ όλα των εκατό εργαζομένων στις εκδόσεις, ενώ δημιουργούνται παράλληλα τεράστια προβλήματα σε κάθε είδους συνεργάτες τους: συγγραφείς, μεταφραστές, επιμελητές, τυπογράφους κ.λπ. Από την προηγούμενη Πέμπτη, όπου η διεύθυνση έκανε γνωστές τις προθέσεις της, οι εκατό εργαζόμενοι βρίσκονται κυριολεκτικά επί ξύλου κρεμάμενοι, καθώς καμία πρόνοια δεν φαίνεται να έχει ληφθεί για αυτούς. Το αντίθετο μάλιστα αφού ο όμιλος στην αρχική του ανακοίνωση αρνείται οποιαδήποτε συζήτηση για διασφάλιση των θέσεων εργασίας αλλά και οποιαδήποτε γραπτή δέσμευση για εκπλήρωση των υποχρεώσεών του. Στην επιχείρηση καθημερινά οι φήμες που διαρρέουν «από τα πάνω» δίνουν και περνούν, καθώς άλλοτε γίνεται λόγος για διατήρηση του ενός τμήματος άλλοτε του άλλου κ.λπ.

Οι λόγοι που επικαλέστηκαν ο ΔΟΛ για την κίνηση του αυτή ήταν οι «οικονομικές δυσκολίες» των μεγαλομετόχων του ομίλου. Όμως δύο στοιχεία αναιρούν αυτή την εικόνα. Αφενός, ο μεγαλομέτοχος του ΔΟΛ κ. Ψυχάρης αγόρασε ποσοστό της τράπεζας FMPG, την ίδια στιγμή που «φουντάρει» τα Ελληνικά Γράμματα! Αφετέρου αν και η επιχείρηση ήταν εδώ και πολλά χρόνια ζημιογόνα, ωστόσο συμφωνά με τους ισολογισμούς από το 2007 και έπειτα, από τότε που ανέλαβε ο ΔΟΛ, παρουσίαζε σταθερή τάση περιορισμού των ζημιών. Άρα ποιοι οι λόγοι για αυτή την κίνηση; Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ίσως ο εκδοτικός οίκος και οι εκατό εργαζόμενοι «θυσιάστηκαν» ωσάν Ιφιγένειας, ώστε να ασκηθούν οι κατάλληλες πιέσεις και να κινηθεί το πλοίο των δανειοδοτήσεων από τις τράπεζες ή τον κρατικό κορβανά για τον καταχρεωμένο ΔΟΛ… Όπως και να έχει ο ΔΟΛ γίνεται ο… λαγός σε μια ανελέητη κούρσα για το ποιος θα εφαρμόσει πρώτος το μνημόνιο στο χώρο του βιβλίου και του πολιτισμού.

Πάντως από το κλίμα που υπάρχει μέσα στην εταιρεία, φαίνεται ότι οι εργαζόμενοι δεν θα σκύψουν εύκολα το κεφάλι. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί δύο μαζικότατες γενικές συνελεύσεις, με καθολική συμμετοχή των εργαζομένων. Βασικό τους αίτημα είναι να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας, να απορροφηθούν όλοι οι εργαζόμενοι σε άλλες εταιρείες του ΔΟΛ. Στο πλευρό των εργαζομένων στέκονται δεκάδες σωματεία, που με ψηφίσματα τους απαιτούν να μην γίνει καμία απόλυση. «Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Αττικής, στηρίζει την ομόφωνη απόφαση της συνέλευσης των εργαζόμενων των Ελληνικών Γραμμάτων που δεν συναινούν στο κλείσιμο της εταιρείας. Βρίσκεται με όλες τις δυνάμεις του δίπλα στο επιχειρησιακό σωματείο και στους εργαζόμενους της εταιρείας. Δεν φταίνε οι εργαζόμενοι για τη μείωση των κερδών των μετόχων του ΔΟΛ» τονίζεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου Βιβλίου Χάρτου . Οι εργαζόμενοι, αρνούμαστε να πληρώσουμε την κακοδιαχείριση ή τα λάθη προηγούμενων και τωρινών διοικήσεων». Επιστολή διαμαρτυρίας «για την απαράδεκτη απόφαση του ΔΟΛ» έχουν υπογράψει και δεκάδες συγγραφείς συνεργάτες των εκδόσεων. «Με την απόφαση αυτή ο ΔΟΛ στέλνει ηχηρό μήνυμα απαξίωσης του πολιτισμού, των κοινωνικών και των εργασιακών δικαιωμάτων αλλά και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας» τονίζουν. Μάλιστα οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Γράμματα καλούν τον πρωθυπουργό της χώρας και συγγραφέα του εκδοτικού οίκου να συνυπογράψει μαζί με τους υπόλοιπους συγγραφείς το κείμενο διαμαρτυρίας τους.

Στην τελευταία συνέλευση την Πέμπτη 9/9 επισημάνθηκε για άλλη μια φορά ότι: «Αδιαπραγμάτευτη θέση μας αποτελεί η κατοχύρωση των θέσεων εργασίας μας και η εκπλήρωση των υποχρεώσεων της εταιρείας προς όλους τους συνεργάτες της (συγγραφείς, μεταφραστές, επιμελητές, εικονογράφοι, κ.ά.). Δηλώνουμε πως οποιαδήποτε απόφαση της εργοδοσίας να προχωρήσει σε απόλυση συναδέλφου ή συναδέλφων θα σημαίνει για εμάς αυτόματη κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων». Σε αυτό το πλαίσιο, προχωρούν σε σειρά κινητοποιήσεων: Συγκέντρωση και πορεία προς το κτίριο του ΔΟΛ (Μιχαλακοπούλου 80) την Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη, ημέρα που ο Διοίκηση του ΔΟΛ προχωρά στο κλείσιμο των Ελληνικών Γραμμάτων, ώρα 15:30. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Μέγαρο Μουσικής την Κυριακή, 19 Σεπτέμβρη, στις 20:00. 24ωρη απεργία μαζί το Σύλλογο Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής την Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη. Τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο την ημέρα που θα πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας.

This entry was posted in Σχετικά άρθρα ΜΜΕ. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s