Ερώτηση στη Βουλή για το κλείσιμο των Ελληνικών Γραμμάτων από τον βουλευτή του ΣΥΝ Παναγιώτη Λαφαζάνη

ΕΡΩΤΗΣΗ Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗ- Με πρόσχημα την κρίση ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη(ΔΟΛ) πετάει στο δρόμο 100 εργαζόμενους στα «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ»

ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β’ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς κ. Υπουργό Απασχόλησης

ΘΕΜΑ: Με πρόσχημα την κρίση ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη(ΔΟΛ) πετάει στο δρόμο 100 εργαζόμενους στα «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ»

Είναι γνωστό ότι το τελευταίο διάστημα και με αφορμή την χρηματοπιστωτική κρίση που έχει περάσει πλέον και στο επίπεδο της πραγματικής οικονομίας, μια σειρά από επιχειρήσεις προχωρούν στη μερική ή οριστική και πλήρη διακοπή δραστηριοτήτων τους προχωρώντας σε περικοπές παροχών, σε μειώσεις του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας με ανάλογες περικοπές ακόμα και σε ομαδικές απολύσεις στα πλαίσια της συμπίεσης του εργατικού κόστους. Από ότι φαίνεται, αυτή η τακτική των επιχειρήσεων λαμβάνει γενικευμένα χαρακτηριστικά και εξαπλώνεται σε μια σειρά από κλάδους.

Πρόσφατα κρούσμα αυτής της τακτικής είναι η θυγατρική επιχείρηση του ΔΟΛ, «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ». Ο ΔΟΛ ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά το κλείσιμο ενός από τους ιστορικότερους και μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους, τα «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ» και με μια κυνική ανακοίνωση, ενημέρωσε τους εργαζόμενους πως σε 10 μέρες χάνουν τη δουλειά τους.

Με το λουκέτο αυτό ακυρώνεται μια ιστορία 53 χρόνων στον εκδοτικό χώρο που πρόσφερε στον πολιτισμό φέρνοντας σε επαφή τους έλληνες με πολύ σημαντικούς συγγραφείς και ιδέες και πετιούνται στο δρόμο 100 περίπου εργαζόμενοι δημιουργώντας παράλληλα τεράστια προβλήματα σε κάθε είδους συνεργάτες των εκδόσεων(συγγραφείς, μεταφραστές, επιμελητές, τυπογράφους κ.λ.π).

Στην ανακοίνωσή του αυτή ο ΔΟΛ αρνείται οποιαδήποτε συζήτηση για διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Επειδή η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων που επιχειρείται τώρα στον εκδοτικό οίκο «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ» είναι ο προπομπός της πλήρους απορύθμισης τους σε βάρος των εργαζομένων στον κλάδο του βιβλίου και του πολιτισμού.

Επειδή είναι παράλογο και καταφανώς άδικο να πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση για την οποία είναι υπεύθυνοι άλλοι.

Επειδή η Κυβέρνηση πρέπει να πάρει θέση παίρνοντας μέτρα που θα προστατεύουν τους εργαζόμενους από την ασυδοσία των επιχειρήσεων.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Προτίθεται να λάβει τις κατάλληλες πρωτοβουλίες προκειμένου να ανακαλέσει ο «ΔΟΛ» , την απόφασή του, για κλείσιμο της θυγατρικής του «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ», ώστε να μην βρεθούν στο δρόμο 100 εργαζόμενοι σ’ αυτή. Αν ναι, ποιες θα είναι οι πρωτοβουλίες αυτές;

2. Ποια άμεσα μέτρα σκοπεύει να πάρει και με ποιο χρονοδιάγραμμα, ώστε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας στα «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ» και να εκπληρωθούν όλες οι συμβατικές υποχρεώσεις της εταιρείας προς τους εργαζόμενους, σύμφωνα με τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας;

3. Με ποιο τρόπο σκοπεύει να εμποδίσει στο μέλλον παρόμοιες κινήσεις σε βάρος των εργαζομένων της χώρας από άλλες επιχειρήσεις του χώρου;

Ο καταθέτων βουλευτής

Λαφαζάνης Παναγιώτης

Αναδημοσίευση από: http://www.ana-mpa.gr:80/anaweb/user/showprel?service=3&maindoc=9097277

This entry was posted in Ανακοινώσεις. Bookmark the permalink.

1 Response to Ερώτηση στη Βουλή για το κλείσιμο των Ελληνικών Γραμμάτων από τον βουλευτή του ΣΥΝ Παναγιώτη Λαφαζάνη

  1. Ο/Η tsalapeteinos λέει:

    Η απάντηση του υπουργού προβλέψιμη: Ο ΔΟΛ είναι ανώνυμη εταιρία και το ελληνικό δημόσιο δεν μπορεί να παρέμβει σε επιχειρηματικές αποφάσεις ιδιωτικών εταιριών. Ακόμα κι έτσι όμως η ερώτηση συμβάλλει στο να γίνει περισσότερο γνωστό το θέμα…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s