Το υπόμνημά μας προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

ΥΠΟΜΝΗΜΑ
ΠΡΟΣ
την κα Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Κοινοποίηση:Επιθεώρηση Εργασίας
Υπουργό Πολιτισμού
Υπουργό Παιδείας
ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
ΝΟΜΑΡΧΗ ΑΘΗΝΩΝ
ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ

Ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, κύριος και αποκλειστικός μέτοχος των εκδόσεων «Ελληνικά Γράμματα», ανακοίνωσε χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τους εργαζομένους σύμφωνα με τον Ν. 1876/90 και το Π.Δ. 240/2006 τη διακοπή λειτουργίας όλων των τμημάτων του ανωτέρω εκδοτικού οίκου και την υπαγωγή της εταιρείας στη διαδικασία εκκαθάρισης. Πρόκειται για τον πρώτο εκδοτικό οίκο ο οποίος προβαίνει σε αυτήν την απόφαση χωρίς να εκπονήσει κανένα σχέδιο αναδιοργάνωσης και εξυγίανσης.

Η εμφάνιση του ΔΟΛ στον εκδοτικό οίκο «Ελληνικά Γράμματα» ξεκινά κατά το έτος 1999. Περί τα τέλη του 2001 αποκτά το πλειοψηφικό πακέτο και το μάνατζμεντ (μέλη της διοίκησης του εκδοτικού οίκου είναι μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΔΟΛ, οικονομικοί και γενικοί διευθυντές του εναλλάσσονται διαδοχικά από τη μητρική εταιρεία σε άλλες κ.λπ.) ενώ τον Μάρτιο του 2007 γίνεται ο κύριος και αποκλειστικός μέτοχος του εκδοτικού οίκου.

Με την απόφαση αυτή οδηγούνται στην ανεργία 90 περίπου εργαζόμενοι ενώ ταυτοχρόνως δημιουργούνται τεράστια προβλήματα σε όλες τις κατηγορίες των εξωτερικών συνεργατών του εκδοτικού οίκου, όπως καθηγητών πανεπιστημίου, συγγραφέων, μεταφραστών, τυπογράφων, επιμελητών, εικονογράφων, βιβλιοδετών και λοιπών άλλων. Η απόφαση αυτή συμπίπτει με τη δυσμενέστερη οικονομική και κοινωνική κρίση των τελευταίων δεκαετιών.

Μόλις μας γνωστοποιήθηκε η ανωτέρω απόφαση της εταιρείας, α) συνεδρίασαν τα αρμόδια όργανα του επιχειρησιακού σωματείου και β) μετά από πρόσκληση της εργοδότριας εταιρείας εκλέχθηκε πενταμελής επιτροπή και άρχισε διαβούλευση σύμφωνα με τον Ν. 1387/83. Επιπλέον, το σωματείο σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων υπέβαλε στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης αίτηση-πρόταση για από κοινού εξεύρεση λύσης με σκοπό τη διασφάλιση της εργασιακής ειρήνης και της επίλυσης του μείζονος κοινωνικού προβλήματος που δημιουργείται. Οι εργαζόμενοι και τα όργανά τους επιδείξαμε πρωτοφανή ωριμότητα και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης. Βασικό αίτημα των κινήσεών μας είναι η διασφάλιση θέσεων εργασίας. Το ανωτέρω αίτημα είναι υλοποιήσιμο διότι:

α) Η εργοδότρια εταιρεία ανήκει στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη ο οποίος κατέχει δεσπόζουσα θέση στην ελληνική οικονομία. Ο ανωτέρω όμιλος αριθμεί πλειάδα εταιρειών με συναφείς και ομοειδείς ειδικότητες με τις ειδικότητες των εργαζομένων στα «Ελληνικά Γράμματα» και σχεδόν ταυτοχρόνως με την απόφαση εσωτερικής εκκαθάρισης της εργοδότριας εταιρείας ξεκίνησε η διαδικασία διαρθρωτικής αναδιοργάνωσης του ομίλου.

β) Η εταιρεία «Ελληνικά Γράμματα» διαρθρώνεται από τα εξής τμήματα: εκδοτικό, επιμέλεια, ατελιέ, μάρκετινγκ, γραφείο τύπου, εμπορικό, αποθήκη, λογιστήριο, καταστήματα τα οποία λειτουργούν ως αυτοτελείς και διαρθρωμένες μονάδες παραγωγής και έχουν ανειλημμένες και ακαθάριστες υποχρεώσεις.

γ) Η εταιρεία «Ελληνικά Γράμματα» σύμφωνα με τα λογιστικά στοιχεία δύναται να συνεχίσει τη λειτουργία της. Παρ’ όλα αυτά η εργοδότρια εταιρεία αρνείται πεισματικά να ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημά μας συμμετέχοντας προσχηματικά στις διαβουλεύσεις με τους εργαζόμενους. Αυτό διαφαίνεται τόσο από μια απλή ανάγνωση των μέχρι τώρα πρακτικών της διαβούλευσης όσο και από τη στάση τους απέναντι στον εκπρόσωπο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και την παρότρυνσή του να εξετάσουν τη δυνατότητα απορρόφησης των εργαζομένων. Η αδιαλλαξία τους αυτή είναι κακόβουλη και οδηγεί σε αδιέξοδο τη διαδικασία των διαβουλεύσεων γιατί αρνείται στα πλαίσια των διατάξεων περί ομαδικών απολύσεων τη δυνατότητα αποφυγής ή μείωσης των απολύσεων. Η εργοδότρια εταιρεία αναγνωρίζει ότι το εργατικό δυναμικό της έχει αυξημένη εμπειρία, υψηλή εξειδίκευση και αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα λόγω της τρέχουσας οικονομικής κρίσης. Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι ενώ αρνείται να εξασφαλίσει τη συνέχιση της εργασιακής σχέσης των εργαζομένων, δημοσιεύματα φανερώνουν ότι κρίσιμα περιουσιακά στοιχεία όπως το σήμα και ο διακριτικός τίτλος εποφθαλμούνται από διεκδικητές τους. Επίσης, ενώ η εταιρεία είναι στα πρόθυρα απαξίωσης, υγιή παραγωγικά τμήματα της εταιρείας αποτελούν, ήδη, αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Τέλος, χωρίς να διαχωρίζουμε τις θέσεις μας από εκείνες των υπολοίπων εργαζομένων σε επιχειρήσεις που κλείνουν σάς επισημαίνουμε ότι το κλείσιμο ενός ιστορικού εκδοτικού οίκου έχει έναν αρνητικό συμβολισμό για την ελληνική κοινωνία αφού όταν κλείνει ένας εκδοτικός οίκος φτωχαίνει ο πολιτισμός της χώρας και οδηγείτε στον σκοταδισμό. Γι’ αυτόν τον λόγο, πλήθος εργατικών συνδικάτων και ομοσπονδιών μαζί με κοινωνικούς φορείς (συγγραφείς, πανεπιστημιακοί, πνευματικοί άνθρωποι) έχουν εκφράσει έντονα την αντίθεσή τους στα σχέδια της εργοδότριας εταιρείας. Καθώς επίσης και πολιτικά κόμματα έχουν καταθέσει επερωτήσεις στην ολομέλεια της Βουλής. Επιπλέον, ο νομάρχης Αθηνών εξέφρασε την υποστήριξή του στο αίτημά μας και δεσμεύτηκε για την προώθηση των δίκαιων αιτημάτων μας.

Για όλους τους ανωτέρω λόγους θεωρούμε προσχηματικό τον διάλογο για την εξεύρεση λύσης για τη διασφάλιση θέσεων εργασίας αφού η εργοδότρια εταιρεία αρνείται εξ αρχής να υποβάλλει συγκεκριμένη πρόταση. Καλούμε τα αρμόδια Υπουργεία, τους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς, τα σωματεία και τους πολίτες να πάρουν θέση και να συνεισφέρουν από τον θεσμικό και κοινωνικό τους ρόλο στην επίλυση του μείζονος κοινωνικού προβλήματος με τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Εμείς σαν εργαζόμενοι θα συνεχίσουμε ώριμα, υπεύθυνα αλλά και αποφασιστικά τις προσπάθειές μας να βρεθεί λύση στο καθημερινό δράμα που βιώνουμε. Είμαστε έτοιμοι, στον βαθμό που η σημερινή ιδιοκτησία δεν αναλάβει τις ευθύνες της και συνεχίσει την ανεύθυνη και απαξιωτική για την ίδια την εταιρεία στάση της, να προχωρήσουμε σε συνεργασία με κοινωνικούς και άλλους αρμόδιους φορείς στην εξεύρεση λύσεων που θα εγγυηθούν το παρόν και το μέλλον της εργασίας μας, ώστε να παραμείνει ενεργή και ζωντανή μια μεγάλη και ιστορική εταιρεία της οποίας το έργο προάγει τα γράμματα και τον πολιτισμό. Ελπίζουμε ότι η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης αλλά και όλοι οι αρμόδιοι φορείς της πολιτείας θα στηρίξουν έμπρακτα την πλευρά που έχει με το μέρος της το δίκιο και την αλήθεια.

Σε κάθε περίπτωση εμείς θα κάνουμε το χρέος μας.

Για τη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στα «Ελληνικά Γράμματα», η πενταμελής επιτροπή του Ν. 1387/83

This entry was posted in Αποφάσεις Γενικής Συνέλευσης, Ανακοινώσεις. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s