ΔΟΛ: Εργαζόμενοι και βιβλία στον δρόμο

Ένα μεγάλο κάλεσμα στη σημερινή συγκέντρωση στα Προπύλαια στις 6.30 το απόγευμα και πορεία στο κέντρο της Αθήνας και συνάμα την πρόθεσή τους να μην καταθέσουν τα όπλα στην απόφαση του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη που εν μία νυκτί αποφάσισε το κλείσιμο ενός ιστορικού εκδοτικού οίκου και την απόλυση 90 εργαζομένων, απηύθηναν στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου οι εργαζόμενοι στα «Ελληνικά Γράμματα». Για τις έως τώρα διαπραγματευτικές διαδικασίες ενημέρωσαν, καταθέτοντας και σκληρές αλήθειες τόσο για τη στάση του ΔΟΛ όσο και για τις αρνήσεις που εισέπραξαν όλο αυτό το διάστημα, από τις 2 Σεπτεβρίου δηλαδή που ανακοινώθηκε το κλείσιμο του εκδοτικού οίκου μέχρι σήμερα.

Ενδεικτικές οι περιγραφές του εργαζομένου στα «Ελληνικά Γράμματα» Σπύρου Αλεξίου. «Ακόμα και η Στοά του Βιβλίου αρνήθηκε να μας δώσει την αίθουσά της για τη συνέντευξη Τύπου» είπε. Όσο για τη στάση του ΔΟΛ την περίοδο των διαβουλεύσεων «διαπιστώσαμε απίστευτη αναλγησία και κάθετη άρνηση παρ’ ότι αντιτάξαμε επιχειρήματα για την απορρόφηση των εργαζομένων σε άλλες εταιρείες του ΔΟΛ».

Χαρακτηριστικές είναι οι στιχομυθίες ανάμεσα στα στελέχη του υπουργείου Εργασίας και τους εκπροσώπους του ΔΟΛ στη διάρκεια της τριμερούς διαβούλευσης, τις οποίες μετέφερε ο κ. Αλεξίου. «Όταν ρώτησε ο υφυπουργός εργασίας Β. Κεγκέρογλου τι θα γίνει με τις εγκύους και τον εμφραγματία συνάδελφο που νοσηλεύεται στο ‘Γεώργιος Γενηματάς’, η απάντηση που έλαβε ήταν ότι θα απολυθούν» και όταν «ο σύμβουλος της υπουργού κύριος Ζησιμόπουλος ζήτησε να κατατεθούν οι προτάσεις του ΔΟΛ, ο κ. Νέζης, μέλος του Δ.Σ. του ΔΟΛ, είπε χαρακτηριστικά: Δεν είμαι ΔΟΛ».

Ωστόσο οι εργαζόμενοι συνεχίζουν την προσπάθεια για τη «διασφάλιση εργασιακών θέσεων και άλλων δικαιωμάτων». Κυρίως όμως ζητούν να τους δεχτεί η υπουργός Εργασίας κ. Λούκα Κατσέλη, η οποία ακόμα δεν έχει πάρει θέση στο ζήτημα. Όπως εξηγούσε χθες ο Σπύρος Αλεξίου, μέλος της Συνέλευσης των εργαζομένων, προκειμένου να επικυρωθούν οι απολύσεις θα πρέπει να υπογραφούν από την υπουργό Εργασίας, καθώς εμπίπτουν στον νόμο των ομαδικών απολύσεων. Στη σχετική επιστολή που έστειλαν στην υπουργό δεν έχουν λάβει απάντηση. Αν μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 15 του μηνός η υπουργός Εργασίας δεν αντιδράσει, ουσιαστικά επισημοποιεί σιωπηρά την απόφαση του ΔΟΛ για το λουκέτο στα «Ελληνικά Γράμματα».
Ο πρόεδρος της συνέλευσης των εργαζομένων Νίκος Χήρας τόνισε ότι έχουν ζητήσει συνάντηση και με τους υπουργούς Παιδείας και Πολιτισμού τα οποία «εδώ και 20 ημέρες μας αγνοούν». Ανάλογη στάση αντιμετωπίζουν και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης και βουλευτές του ΚΚΕ, αναμένοντας, εις μάτην ώς τώρα, απαντήσεις στην ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή για το ζήτημα από τις 10 Σεπτεμβρίου. Καμία απάντηση ώς τώρα.

Στη συνάντηση που θα έχουν σήμερα οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα «Ελληνικά Γράμματα» με τους εκπροσώπους του ΔΟΛ, θα θέσουν εκ νέου το θέμα των περίπου 15 εργαζομένων που χρειάζονται ιδιαίτερης κοινωνικής μέριμνας (γυναίκες σε λοχία, ασθενείς, μονογονεϊκές οικογένειες, ζευγάρια που και οι δύο απασχολούνταν στον εκδοτικό οίκο) και να εξεταστεί το ενδεχόμενο απορρόφησης τους σε άλλες εταιρείες του ΔΟΛ. Πάντως, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Δημήτρης Πουλόπουλος, όταν το θέμα ετέθη από τον υφυπουργό Εργασίας στους εκπροσώπους του ΔΟΛ να διερευνηθεί η δυνατότητα με πρόγραμμα επιδότησης και επιμόρφωσης να ενταχθεί μέρος ή το σύνολο των εργαζομένων στις υπολοιπές δραστηριότητες του Ομίλου ή σε μελλοντικές επιχειρηματικές κινήσεις του η απάντηση ήταν αρνητική. «Το υπουργείο περιορίστηκε σ’ έναν συμβουλευτικό ρόλο και εξέφρασε τη βούληση να μη χαθούν οι θέσεις εργασίας» είπε ο Δ. Πουλόπουλος.

Τη συμπαράστασή τους στους εργαζομένους των «Ελληνικών Γραμμάτων» εξέφρασαν χθες συγγραφείς, μεταφραστές αλλά και εργαζόμενοι στο ΔΟΛ. Η Ζωή Βαλάση, που μαζί με τις τρεις επίσης συγγραφείς, την Αργυρώ Κοκορέλη, τη Χαρά Γιαννακοπούλου και τη Σοφία Σφυρόερα, βρέθηκαν στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, εξέφρασε δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι «κανείς δεν μας ειδοποίησε για το κλείσιμο του εκδοτικού, ούτε κανείς μας ενημερώνει για το τι θα γίνει από ‘δω και πέρα», δεδομένου ότι παραμένει ανοιχτό το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων». Επισήμανε ότι οι συγγραφείς «θέλουμε να πάρουμε τα λεφτά μας και να έχουμε λόγο για ό,τι συμβαίνει». Διευκρίνισε μάλιστα ότι το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων είναι πολύπλοκο διότι στην προκειμένη περίπτωση «υπάρχουν συμβόλαια συγγραφέων που έχουν λήξει, υπάρχουν όμως και άλλα που είναι ακόμα σε ισχύ για τα οποία πρέπει να υπάρξει συνεννόηση. Κανείς δεν μας λέει για τα αντίτυπα των βιβλίων που εξακολουθούν να βρίσκονται στον εκδοτικό οίκο. Υπάρχουν συγγραφείς χωρίς καθόλου συμβόλαια, τι γίνεται σ’ αυτή την περίπτωση:» αναρωτήθηκε.

Εκ μέρους του Συλλόγου Μεταφραστών, Επιμελητών και Διορθωτών, η Ιωάννα Μεϊντάνη έδωσε και την άλλη διάσταση του προβλήματος, καθώς με το κλείσιμο των «Ελληνικών Γραμμάτων» δεν μένουν χωρίς δουλειά και μια σειρά από εξωτερικούς συνεργάτες «αφανείς, χωρίς συμβόλαια και πολύ συχνά με μεγάλες καθυστερήσεις αποπληρωμής τους». Ο δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Το Βήμα» και μέλος της εργασιακής επιτροπής του ΔΟΛ, Τάσος Αναστασιάδης, περιέγραψε με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο ΔΟΛ κάνοντας λόγο για 40 με 45 ώς τώρα απολυμένους διοικητικούς υπαλλήλους και για προοπτική «να απολυθούν 150-180 διοικητικοί από τους περίπου 350 που απασχολούνται». Τέλος ο Δημήτρης Δημόπουλος του Εναλλακτικού Βιβλιοπωλείου πρότεινε τον δρόμο της αυτοδιαχείρησης.

Από την Πόλυ Κρημνιώτη
Δημοσιεύτηκε στην Αυγή, 12.10.2010

This entry was posted in Σχετικά άρθρα ΜΜΕ. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s